2017. nov 22.

PewDiePie a digitális nomád

írta: Hagymás Bab
PewDiePie a digitális nomád

A videómegosztó koronázatlan királya

Az internet feltalálása, és elterjedése alapjaiban rengette meg a világot, és a benne élők életét. Napjainkban már több milliárdan kapcsolódnak erre a monumentális méreteket öltő digitális idegrendszerre nap mint nap, ami pókhálóként szövi be a mindennapjainkat. Nincs ez másképpen a médiafelületekkel sem, mint például a Youtube. 

A Youtube rövid története
A videómegosztó portál megszületése három kreatív fiatal nevéhez fűződik, Chad Hurley,Steve Chan és Jawed Karim, egykori Paypal alkalmazottak. A youtube.com domain nevet 2004.február 14-én jegyezték be, de a videófeltöltés funkciót csak 2005. április 23-án integrálták az oldalba, és ezen a napon töltötte fel Jawed Karim az első videót, Me at the zoo (Én az állatkertben) címmel. 2005 novemberében a Sequoia Capital 3.5 millió dollárt fektetett a videókeresőbe látva benne a potenciált, majd ugyanebben az évben csatlakozott a csapathoz a Paypal volt pénzügyi igazgatója Roelof Botha is. A kereső népszerűségének szignifikáns emelkedése meghozta a további befektetői kedvet, a Sequioa és az Artis Capital Management további nyolc millió dollárt fektetett a cégbe. A siker megállíthatatlan útjára lépett a szolgáltatás ami a mai napig töretlen, sőt növekvő tendenciát mutat.

Ki is az a PewDiePie?
Születési nevén Felix Arvid Ulf Kjellberg 1989. október 24-én született Svédországban Gothenburg városában, és egyebek között a Let's Play nevezetű kommentárjairól, és a vlogjáról vált hírhedté, mindamellett élő sztrímeket tartott a  nagyközönség számára. 2010-ben hozta létre a fiókját még az egyetemi tanulmányai alatt, amit félbehagyott szülei nagy bánatára, és helyette inkább elment dolgozni.
Nem szerette a munkáját ezért úgy döntött hogy inkább minden erejét a videótartalmak létrehozásának szenteli, amelynek a költségeit egy hot dogos bódéból a festményeit árulva fedezte.
Drámai gyorsasággal kezdte gyűjteni a követőket, olyannyira hogy 2012-re ennek a száma elérte az egymilliót.

PewDiePie népszerűsége számokban
Ezidáig 3352 videót töltött fel, 57,959,157 (!) követővel büszkélkedhet, és 16,447,072,878 videómegtekintést könyveltek el a fiókján. Rettenetesen nagy számok ezek, amik rettenetesen nagy bevételt is jelentenek számára a reklámokból, amelynek az összege akár az egymillió dollárt is elérheti éves szinten.

 

Szólj hozzá